Beskrivning:
Denna fräscha citronparfait med ett färgstarkt bärströssel är en ljuvlig och uppfriskande efterrätt som balanserar citronens syrlighet med bärens sötma. Den perfekta avslutningen på en måltid.
Antal portioner: 4
Ingredienser:
För citronparfaiten:
3 äggulor
1/2 kopp socker
Saft och skal från 2 citroner
1 1/4 koppar vispgrädde
1/2 tsk vaniljextrakt
För bärströssel:
2 koppar färska bär (till exempel hallon, blåbär och jordgubbar)
2 msk socker
Saften från en halv citron
Färsk mynta för garnering (valfritt)
Instruktioner:
För citronparfaiten:
Vispa äggulor och socker i en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten. Vispa kontinuerligt tills blandningen tjocknar och blir ljus, cirka 5-7 minuter.
Ta bort skålen från värmen och tillsätt citronsaft och skal. Rör om tills allt är väl blandat. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
I en separat skål, vispa vispgrädden tills den bildar fasta toppar. Tillsätt vaniljextrakt och blanda försiktigt.
Vänd den kylda citronblandningen försiktigt i den vispade grädden tills allt är väl blandat.
Häll citronparfaiten i fyra separata serveringsglas eller skålar. Kyl i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
För bärströssel:
I en skål, blanda färska bär, socker och citronsaft. Rör om försiktigt så att bären är täckta av sockret och citronsaften. Låt stå i 15-20 minuter i kylen.
När du är redo att servera, toppa citronparfaiten med bärströssel och eventuellt färsk mynta för extra dekoration.
Denna fräscha citronparfait med bär är avsedd för 4 portioner och är en uppfriskande och elegant dessert som kommer att avsluta din måltid med en fräsch smakupplevelse.