Beskrivning:
Denna mjuka chokladkaka med krämig kolasås är en dekadent efterrätt som kombinerar chokladens rikedom med den sötma som kolasåsen ger. En sensuell njutning för alla chokladälskare.
Antal portioner: 4
Ingredienser:
För chokladkakan:
200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
1/2 kopp smör
3/4 kopp socker
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1/4 kopp vetemjöl
En nypa salt
För kolasåsen:
1/2 kopp grädde
1/2 kopp socker
2 msk smör
En nypa salt
Instruktioner:
För chokladkakan:
Förvärm ugnen till 180°C. Smörj och mjöla fyra portionsformar.
Smält mörk choklad och smör i en värmetålig skål över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Rör om tills det är slätt.
I en separat skål, vispa ägg, socker och vaniljextrakt tills det är ljust och luftigt.
Tillsätt den smälta chokladblandningen i äggsmeten och blanda väl.
Sikta vetemjöl och salt över chokladblandningen och vik ihop försiktigt tills allt är väl blandat.
Häll kakan i de förberedda portionsformarna.
Grädda i förvärmd ugn i ca 12-15 minuter, eller tills kakan har stelnat runt kanterna men är fortfarande lite kladdig i mitten. Övergrädda inte.
För kolasåsen:
I en kastrull, koka upp grädde, socker, smör och en nypa salt. Rör om och sänk värmen. Låt såsen sjuda i 5-7 minuter tills den tjocknar och får en vacker karamellfärg.
Servera chokladkakan varm med en generös sked av kolasåsen.
Denna mjuka chokladkaka med krämig kolasås är avsedd för 4 portioner och är en ljuvlig, sensuell efterrätt som kommer att förföra dina smaklökar med sin rika chokladsmak och silkeslena kolasås. En perfekt avslutning på en måltid.